Afrodyzjak na wage zlota.

Szafran jest najdro?szą przyprawą na świecie - ?eby zebra? kilogram ?ó?tego proszku, potrzeba co najmniej stu pi??dziesi?ciu tysi?cy kwiatów. Jego cena przewy?sza nawet z?oto.

Potrawy z szafranem mają charakterystyczny ?ó?ty kolor. Najcz?ściej dodawany jest do ry?u, owoców morza, zup i ciast. Sosom nadaje zapachu i koloru. W Polsce s?awne są "baby szafranowe", czyli dro?d?owe ciasto zabarwione na ?ó?to.

Przez Asyryjczyków, Fenicjan, Greków i Arabów uznawany by? za afrodyzjak. Podobnie myśleli Brytyjczycy, którzy dla mi?osnych w?aściwości w XIV wieku rozpocz?li upraw? tej przyprawy w Saffron Walden w hrabstwie Essex. W staro?ytnej Grecji i Rzymie oraz w Chinach by? popularnym barwnikiem naturalnym.
czytaj dalej


Znany by? ju? w staro?ytności, w średniowieczu trafi? do Europy - pierwsze uprawy pojawi?y si? we Francji i Hiszpanii. Obecnie najwi?kszym na świecie producentem szafranu jest Turcja. Uprawa przyprawy jest bardzo pracoch?onna - z hektara plantacji po udanych zbiorach mo?na otrzyma? maksymalnie dwadzieścia kilogramów przyprawy.

Źród?o informacji: INTERIA.PL







http://wksm.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=45